Květa Fialová: Jak na tom doopravdy je? Kdo zaplatí specializovaný ústav?

 Celebrity 
06. dubna 2015 04:58 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Stav Květy Fialové se zhoršil, Alzheimer postupuje, proto potřebuje stálou a odbornou péči! archiv
Tornado Lou Květa Fialová (85), u které se projevila Alzheimerova nemoc, musí z LDN oddělení jinam. Už zřejmě zítra bude převezena na speciální Gerontologické centrum, kde jsou na pacienty s touto poruchou zařízení. Stav herečky se zhoršil, nemoc poměrně hodně postupuje. Jak na tom opravdu je?

"Květa na tom není vůbec dobře. Strašně sešla, zhubla a ta paměť je opravdu špatná. Pamatuje si, co dělala před třiceti lety, ale co bylo ráno neví. Je to smutný pohled. Je vidět, jak ten Alzheimer jde rychle," řekl VIPStory.cz zdroj z okolí herečky.

Stařecká demence, či Alzheimerova choroba nemá vliv jen na paměť, ale i na celkový fyzický stav pacienta. Ten tak může chátrat. Hubnutí, změna vzhledu, někteří mohou přestat chodit, mluvit nebo se projeví další potíže. U některých pacientů se zase naopak vlivem Alzheimera mohou zastavit dosavadní zdravotní problémy, ale mají svůj svět. A to je problém i slavné herečky.

Podle některých informací ne každého poznává, je zmatená, neví kde je a proč tam je. Chce jít třeba na zkoušku do divadla, nebo natáčet. Její paměť funguje jinak. To, co prožívala se svým manželem, režisérem Pavlem Hášou, který s Alzheimerem bojoval tři roky, zažívá teď sama, aniž si to uvědomuje.

V novém centru, kam se přestěhuje, se za nadstandardní péči platí nemalé peníze. Může jít o desetitisícové částky. Podle všeho měsíční pobyt vyjde okolo 25 až 30 tisíc. Fialová tím, že je v tomto stavu, patří mezi invalidy a bude dostávat příspěvek na péči až ve výši 11 tisíc korun. Také z něj může rodina platit poplatky. K tomu zatím její dcera Zuzana musí pečovat o byt, v němž Fialová doposud žila.

"Květa celý život vydělávala slušné peníze a žila poměrně skromně, takže má naspořeno a z toho může rodina ty věci umořit, protože platit sanatorium, byt, starat se o chalupu a ještě o svůj byt dcera Zuzana ze svého platu jen tak nemůže," dodal zdroj.

Fialová se před kameru a ani do divadla nejspíš už nikdy nevrátí. Stejně tak jako do svého bytu. Odborníci navíc nedoporučují pro pacientův stav přemisťovat jej často z místa na místo. Fialové dcera Zuzana Hášová si sice plánuje, že by si vzala maminku k sobě. To ale patrně nebude ani možné. Péče o člověka s Alzheimerem vyžaduje čtyřiadvacetihodinovou péči a velmi náročnou. Okolí nikdy neví, co takový člověk může udělat.

"Pokud stav pacienta postupuje poměrně rychle a k horšímu, může mít problémy se základním vykonáváním potřeb, pohybem, jídlem a podobně," říká jedna z pečovatelek, která se o podobné klienty roky stará.

Květa Fialová navíc celé roky bojuje s kardiovaskulárními problémy. Má těžce nemocné srdce. Za sebou má infarkty, má voperovaný bypass a možná prodělala i slabou mrtvici, která právě mohla Alzheimera odstartovat.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008