SMUTNÉ! Květa Fialová se už nikdy nevrátí do divadla ani domů!

 Celebrity 
01. dubna 2015 04:15 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Květu Fialovou postihla Alzheimerova choroba, nemoc, která likviduje mozkové buňky archiv
Legenda českého filmu i divadla, věčně optimistická herečka Květa Fialová (85) se už nikdy nevrátí do pracovního procesu. Bohužel už ani domů. To, o čem VIPStory.cz před několika týdny psalo jako první, a bylo snad jasnější, než jasné - a sice, že herečka může trpět Alzheimerovou chorobou, se potvrdilo. Bohužel!

Květa Fialová neví, kde je a proč tam je. Pamatuje si věci desítky let zpět, ale to, co se dělo včera nebo dnes ráno ne. Nezná souvislosti. Vše odstartoval infarkt, který před několika týdny prodělala a týden s ním chodila. Pak skončila v nemocnici. Není vyloučeno, že mohla prodělat i slabou mozkovou příhodu. A tento stav pak spustil Alzheimera, nebo stařeckou demenci.

"Maminka trpí výpadky krátkodobé paměti. Je to smutné. Testy na Alzheimerovu chorobu dopadly poměrně dobře, spíš to vypadá na stařeckou demenci. Přesto domů se už nevrátí," posteskla si dcera Zuzana Hášová.

Sama případ, kdy jí rodič pomalu odchází s touto diagnózou, zažívá podruhé. Před lety na Alzheimera zemřel její otec, Fialové manžel, režisér Pavel Háša, který s tím bojoval tři roky. To je také průměrná doba, které se pacienti starší osmdesáti let dožívají, pokud toto onemocnění mají.

Alzheimerova choroba se nedá léčit. Dá se jen léky zpomalit její proces. Odumírání mozkových buněk je čím dál větší. Může napadnout pak i různá centra v mozku. Pacient může přestat mluvit nebo chodit.

Herečka Květa Fialová, která byla celý život se učit role, pořád vypadala svěže a stále říkala, jak miluje své stáří, bohužel už nemůže pracovat. Nyní je na oddělení LDN s dalšími dvěma pacienty. Její rodina pro ni ale bude muset nejspíš pořídit jiný ústav, který je na klienty s Alzheimerem specializován. Léčebna dlouhodobě nemocných je všeobecné oddělení, kde jsou i pacienti s jinými obtížemi.

Za herečkou nechodí jen rodina, dcera Zuzana a vnučka Dominika, ale navštěvuje ji i nejbližší přítelkyně Naďa Konvalinková a na návštěvu se chystají i další kolegové. Leč je otázkou, zda je Fialová pozná.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve