Autor největších hitů pro Vondráčkovou, Neckáře a Kubišovou je po smrti! Co si myslel o jejich sporech?

 Celebrity 
03. prosince 2014 07:09 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Jan Schneider měl rád ženy, dobré víno, život, svou ženu a malování. archiv
Autor těch největších hitů Evy Pilarové, Waldemara Matušky, Heleny Vondráčkové, Václava Neckáře či Marty Kubišové – Jan Schneider, je po smrti. Ve svých 80 letech podlehl zhoubné nemoci. Slavné hity jako Hej, pane zajíci, Ó, baby, baby, Nebeskej kovboj, Soud, Hříbě, Magdaléna, Don diri don byly jeho dílem. Napsal také první muzikál Gentlemani, spolupracoval s největšími českými velikány. Jak je vnímal a co si myslel o jejich sporech, prozradil krátce před svou smrtí.

Jan Schneider žil na sklonku života v jihočeské Třeboni se svou manželkou, bývalou novinářkou. V 60. letech emigrovali do Německa, pak žili ve Francii i ve Španělsku. Po Revoluci se vrátili a Schneider pokračoval v psaní textů, básniček, ale i malování obrazů. Často a rád vzpomínal na zpěváky, pro které psal, na Vondráčkovou, Kubišovou, Neckáře. Mrzelo ho jediné, a to jejich spory.

„Nevím, co přesně se mezi nimi stalo, nebyl jsem u toho, ale moc mě mrzí, že jsou znesváření. Je to škoda, protože život je moc krátký na to, aby se na sebe lidi zlobili a třeba si dělali naschvály a pomlouvali se. Ať je to, jak je to, všichni jsou to ale velcí profesionálové a bylo mi vždy ctí s nimi pracovat. Považuji je, stejně jako Evu Pilarovou či Waldemara Matušku za největší umělce posledních desítek let,“ svěřil se krátce před smrtí Jan Schneider.

Jedna z posledních zpěvaček, která s ním krátce před jeho odchodem mluvila, byla Marta Kubišová. Jen těžko hledala slova k odchodu geniálního textaře. „Je mi to moc líto. Byl úžasný a děkuji mu za to, že jsem s ním mohla spolupracovat,“ prozradila zpěvačka. Jan Schneider měl rád ženy, dobré víno, život, svou ženu a malování. Maloval lodě, přístavy. Obrazů měl plný dům, některé věnoval svým přátelům.

„Nemůžu už cestovat, tak maluju. Vždycky jsem miloval západ slunce u moře, miluju lodě, přístavy, majáky. To je můj únik z reality. Rád bych oslavil tu osmdesátku a ještě něco hezkého napsal,“ plánoval před rokem textař, básník a malíř, jenž před lety stál i v tvůrčím týmu cen Thálie.

Jenomže, rakovina slinivky byla rychlejší, naděje žádná… Jan Schneider zemřel v pondělí. Zůstaly po něm však hity, které se nezapomínají.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008