Opustil nás skvělý hudebník a skladatel Petr Skoumal. Autor hudby k večerníčkům neustál boj s nemocí!

 Celebrity 
28. září 2014 13:22 / Jitka Jahodová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Petr Skoumal odešel do hudebního nebe Foto: Profimedia
Dnes v neděli 28. září 2014 zemřel po dlouhé nemoci ve věku 76 let hudebník Petr Skoumal. Jeho dílo se otisklo především do našich nejznámějších večerníčků. Zprávu o odchodu českého skladatele sdělil jeho kolega a přítel Michal Prokop.

Maxipes Fík, Pat a Mat či Bob a Bobek by bez něj nebyli tím čím jsou. Známé jsou jeho písničky Když jde malý bobr spát nebo Kdyby prase mělo křídla. Kromě dětských děl napsal hudbu k řadě filmů, například Jára Cimrman ležící, spící nebo Rozpuštěný a vypuštěný.

Petr Skoumal si ihned po válce zahrál jako dítě roličku ve filmu Nezbedný bakalář. Tím však jeho filmová kariéra skončila. Zato hudba mu byla mnohem bližší. Vystudoval tedy dirigování na Pražské konzervatoři, pokračoval učením na brněnském JAMU, kde absolvoval roku 1962 obor řízení sboru.

V jeho životě následovala řada významných spoluprací, ale teprve od 80. let se začal plně věnovat samostatné tvorbě písniček. Tehdy vzniklo jeho dílo pro děti i dospělé a díky své osobitosti na něj nikdy nezapomeneme.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve