TOP 5 měst s nejextrémnějším klimatem na světě - díl první: Smrtelné bodnutí na Jakartě

 Life & Style 
11. srpna 2014 06:15 / Jitka Jahodová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vlhké klima na Jakartě má za následek velké množství komárů Foto: Hot Cities, Spektrum
Sucho, bída, hladomor, povodně, snížená produkce surovin... To a ještě více má za následek změna klimatu! Milióny lidí po celém světě zažívají nepříznivou dobu, kdy oni sami nebo jejich blízcí bojují o přežití. Pojďme se společně podívat v pětidílném seriálu exkluzivně jen u nás, co způsobilo extrémní klima v Jakartě, Lagosu, Limě, Dhace či Dakaru.

DÍL PRVNÍ
Smrtící bodnutí!


Šíření smrtících nemocí, obrovská vedra a dramatická životní situace, takový je život v hlavním městě Indonésie. Jakarta, v překladu ”Vítězné a prosperující město”, má včetně aglomerací 27 milionů obyvatel.

Postupně měnící se klima má velký vliv nejen na zdraví po celém světě, ale především na rychlé šíření nemocí. Dle odborníků na celosvětové zdraví, klimatické změny jsou prý na vině, že dešťové sezóny trvají v Jakartě déle, díky čemuž vznikají nemoci, které rozšiřují komáři. Jak je známo, těm se právě nejvíc daří ve vlhku. Jejich množením dochází k šíření smrtelných chorob, jako je například horečka dengue, jenž způsobuje stejnojmenný virus.

Nemoc je známá i pod názvem ”horečka lámající kosti”. Za pojmenování může neuvěřitelná bolest co ji doprovází. Lidem může připadat, jako by jim někdo lámal kosti. Proti této závažné chorobě nebyla doposud vynalezena vakcína, která by ochránila populaci před nakažením. Každoročně se tímto virem nakazí přibližně ve stovce zemí 50 až 100 milionů lidí ročně!

Jak řádí změna klimatu v dalších městech se dozvíte ve speciálním pořadu Hot Cities na televizní stanici Spektrum.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47