Známý režisér a herec, zakladatel ankety Zlatý slavík, Ladislav Smoljak se narodil chudý jako kostelní myš. Po smrti po něm zůstaly miliony.

 Celebrity 
19. dubna 2014 06:30 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Režisér, herec a velký mystifikátor Ladislav Smoljak Foto: Facebook
Fenomén Jára Cimrman se zrodil právě v hlavě Ladislava Smoljaka a jeho spolužáka z fakulty Zdeňka Svěráka. Oba mystifikátory musel nesmírně těšit fakt, že postavu českého génia a velikána vykreslili tak realisticky, že dodnes se mnoho lidí domnívá, že skutečně žil.

Smoljak se přitom pro nedostatek talentu nedostal na DAMU a vzdělání si doplňoval na Vysoké škole pedagogické. Zde se také seznámil se svým přítelem a nerozlučným parťákem Zdeňkem Svěrákem, se kterým založil Divadlo Járy Cimrmana, které se již přes čtyřicet let těší obrovské popularitě. Málo se ale o Smoljakovi ví, že právě on je "otec" ankety Zlatý slavík, kterou za svého působení v časopise Mladý svět v roce 1962 vymyslel a uvedl v život.

Paradoxem je, že Smoljak, který se v roce 1931 narodil do velmi nuzných poměrů a v podstatě celý jeho život byl chudobou poznamenaný, zanechal po své smrti svým čtyřem potomkům mnoha milionové dědictví.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008