Mirjam Landa: „Drží se mě image, že jsem hodně drsná.”

 Celebrity 
14. února 2014 05:45 / Jitka Jahodová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Touha je nejúspěšnější muzikál manželů Landových Foto: Divadlo Kalich
Úspěšný muzikál Touha, který vychází z filmového muzikálu Kvaska, se znovu vrací na divadelní prkna. Žádosti diváků byly natolik důrazné, že Divadlo Kalich se rozhodlo jim vyhovět a znovuuvedení je na světě. My vám přinášíme exkluzivní rozhovor s autorkou muzikálu a režisérkou Mirjam Landa.

Na Touze pracovala kromě Mirjam další řada osobností. V muzikálu zní hudba jejího manžela Daniela Landy, na muzice se podílel i Ondřej Soukup. O choreografii se postaral Pavel Strouhal.

1. Během pěti let, které uběhly od premiéry muzikálu Touha, jste pracovala na řadě projektů. V čem je pro vás právě Touha natolik výjimečná, že máte chuť se k ní vracet?
Je zvláštní už tím, že jsem ji psala na základě svého filmového scénáře, což pro mě byla zajímavá výzva. Navíc ji považuju za jedno z nejlepších děl, které jsme s Danem napsali. A hlavně za nejveselejší. Toto představení mám opravdu hodně ráda, což je taky důvod, proč se nyní vrací zpátky na repertoár Divadla Kalich.

2. Jak ve filmu Kvaska, tak v divadelním muzikálu Touha bez příkras poodhalujete svoje zkušenosti se zákulisím muzikálové branže. Byla byste dneska v jejich pojmenování tvrdší?
Za těch pět let jsem jistě nasbírala zážitky na druhý díl, to je pravda. Ale jestli bych v něm byla tvrdší, netuším. I když se mě už léta drží image, jak jsem hodně drsná, já si o sobě myslím, že jsem dost měkká. Teď si nedělám legraci. Naučila jsem se držet si spolupracovníky spíš od těla, moc nenavazovat osobní vztahy, abych mohla být v komunikaci s nimi přímější, tvrdší. I to je moje zkušenost za poslední léta.

3. Touha se nevrací jen mírně oprášená, zásadně jste totiž obměnila herecké osazení. Proč?
Za dobu od premiéry původní Touhy jsem poznala řadu zajímavých herců. Pokud to jenom trochu jde, chci pracovat s lidmi, kteří mě baví. Už kdysi jsme společně s producentem Michalem Kocourkem v Touze vsadili na mladé talenty, v tom byl ten muzikál výjimečný. A rádi dáme prostor novým tvářím i tentokrát. Ty navíc představení příjemně oživí. Bude to pořád naše Touha, ale posunutá zase trošku jinam.

4. I vy jako režisérka se posunete?
Kdo zná moji práci, ten ví, že se z velké části inspiruji přímo na place během zkoušek. Pokud někdo z herců přijde s dobrým nápadem, nemám problém ho přijmout. Takže nová Touha bude inspirovaná novými dušemi.

5. Máte ráda profesní návraty?
Ani ne, třeba remake filmu bych netočila, ale u divadla to vnímám jinak. Divadlo je přece stále živý organismus, současnou Touhu tedy neberu ani tak jako návrat, spíš jako další kilometry ujité na cestě vpřed. A nebude nic divného, když na této cestě třeba budeme za pár let zase pokračovat dál.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?